Pelgrimsweg over de Povlakte
Eindelijk is er een gids voor Romegangers die de Povlakte te voet willen oversteken. Auteur is Albert Beekes, het nieuwe bestuurslid van de Vereniging van Pelgrimswegen naar Rome. Hij beschrijft in zijn boekje onder de titel Via sugli Argini (weg over de dijken) een aantrekkelijke route van 167 km van Verona naar Sasso Marconi (even voorbij Bologna) langs de rivieren Adige, Po en Reno.

Vroeger
Voordat we verder ingaan op de inhoud van de nieuwe gids eerst iets over het verleden van de Povlakte. Sinds het begin van de Christelijke jaartelling hebben duizenden Romegangers na de Alpen de Povlakte overgestoken. Ze deden dat te voet. De aan de zuidkant van de Povlakte gelegen stad Piacenza was in de 13e eeuw een belangrijk knooppunt van pelgrimswegen. Die stad telde toen niet minder dan 32 herbergen voor pelgrims. In iedere herberg was verplegend personeel aanwezig. Maar sinds er spoorwegen zijn, slaan sommige Romegangers de vruchtbare Povlakte over. Zij doen dat niet alleen vanwege de temperatuur of omdat ze vermoeden dat het een saai traject is, maar ook omdat goede wandelkaarten van het gebied aanvankelijk ontbraken. Toch waren er in het jaar 2000 Nederlandse Romegangers, die de Povlakte wèl hebben doorkruist en daar geen spijt van hadden. Ik citeer twee uitspraken. Van vier lopers die in de vroege herfst tegen alle adviezen in over de vlakte liepen. Zij vonden hun tocht door het waterrijke land met de buiten haar oevers getreden Po en laaghangende herfstnevels een nooit te vergeten ervaring. En van een Romeganger die in de warme zomer van 2000 over de vlakte liep. Voor de pelgrimerende wandelaar een uitstekende beproeving van de motivatie.

Maar vanaf nu met een complete gids
Albert Beekes schrijft in het voorwoord van zijn gids: De wandeling over de Povlakte wordt vaak gevreesd vanwege de moerasmuggen, de steekvliegen en het vele asfalt. Die vrees is overbodig bij de hier beschreven route. De route loopt grotendeels over onverharde paden met fraaie uitzichten. De opbouw van het 76 pagina’s tellende boekje is overzichtelijk. Op de linkerpagina staat steeds een 1:50.000 kaart. Waar de route door een stedelijke omgeving loopt is een uitvergroting op schaal 1:25.000 ingevoegd. Op de rechterpagina staat steeds de begeleidende tekst. Op de kaarten staan nummers die verwijzen naar de tekst met de routebeschrijving. Prima! De nummers zijn tevens opgenomen in het gpx-bestand, dat kan worden gedownload. De aanbevolen route heeft een daggemiddelde van 24 km en is gekozen op grond van beschikbaarheid van accommodatie met een prijs van maximaal €40 p.p.

Voor pelgrims die minder kilometers per dag willen lopen, zijn er kortere dag-etappes die mogelijk eindigen bij een minder goedkoop overnachtingsadres. De beschrijving van de route lijkt voldoende gedetailleerd. De gids bevat, naast een beschrijving van bezienswaardigheden in Verona en Bologna, aanvullende kaarten van onder andere routes naar en van het centrum van Bologna, alsmede de aansluiting op de Via degli Dei naar Florence, waar de franciscaanse voetreis naar Rome begint. Het laatste hoofdstuk bevat een informatieve lijst van overnachtingsadressen en als welkome toegift een overzicht van pinautomaten, supermarkten en bars onderweg.

Kortom, een complete gids met een handzaam formaat (24 x 12.5 cm), die ik zeker kan aanbevelen.
Kees Roodenburg

Commentaar Albert Beekes: Het boekje zelf is inmiddels uitverkocht. Inmiddels is er een vernieuwde, uitgebreide en ge-update versie van verschenen,
getiteld: Trento-Bologna a piedi